Złocenie naczyń liturgicznych

Złocenie naczyń liturgicznych

W trakcie mszy katolickiej, przeprowadzając specjalny ceremoniał, kapłan wykorzystuje złocone naczynia liturgiczne. Nałożoną na nie cienką warstwę kruszcu należy co jakiś czas odświeżać, bowiem złoto matowieje i odpryskuje. W jaki sposób wygląda takie złocenie naczyń liturgicznych w pracowni pozłotniczej możesz zobaczyć na: sacrum.com.pl

Pozłotnictwo krok po kroku

Na początku złotnik szlifuje całą powierzchnię przedmiotu aby zdjąć poprzednią warstwę złota. Jest to bardzo ważny proces, jeśli pozostaną jakiekolwiek wybrzuszenia efekt końcowy nie będzie zadowalający, bowiem na złocie wszystkie mankamenty są widoczne. Następnie naczynie pokrywa się cienką warstwą politury szelakowej typu orange, po czym pozostawia do całkowitego wyschnięcia. Szelak należy nakładać niezwykle starannie, aby uniknąć zacieków. Kolejnym etapem prac jest nałożenie mikstionu na złocony przedmiot. Jest to substancja dość rzadka, dlatego należy nakładać ją ostrożnie, w bardzo małych ilościach. Kluczowym momentem jest tutaj odpowiednie wyczucie mikstionu – nie może on być zbyt mokry, bowiem wchłonie płatki złota. Zbyt suchy natomiast nie będzie ich odpowiednio absorbował. Złoto sprzedawane jest w specjalnych arkuszach podzielonych na kwadraty. Aby wydzielić jego odpowiednią ilość, płatek umieszcza się na skórzanej poduszce z pomocą płaskiego pędzelka, a następnie specjalnym nożem wydziela się pożądaną ilość. Płatek nanosimy na mikstion również pędzelkiem, nie można dotykać go ręką, bowiem pozostanie na nim tłusty film. Kiedy całe naczynie zostanie już pokryte, należy pokryć je preparatem utwardzającym a następnie wypolerować całość.