Czy zależy Ci na tym, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów? A może chcesz nauczyć się przygotować zdrowe posiłki? Jednym z produktów, na który warto zwrócić uwagę, jest pierś z indyka. Lista zalet tego mięsa jest spora. Jak należy je przygotowywać, aby było soczyste? W tym artykule przedstawiamy aż 3 sposoby na przyrządzenie go?
Dlaczego warto spożywać pierś z indyka?
Mięso z indyka ma wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczne. To sprawia, że jest nie tylko zdrowym produktem, ale również sycącym. Bogate jest w: niacynę, witaminy B6 oraz B12 i w cynk. Jego zaletami jest to, że spożywanie piersi z indyka wspomaga odchudzenie oraz sprzyja przyśpieszeniu tempa przemiany materii. Mięso, które waży 200 g, zawiera tylko 160 kalorii, w porównaniu do pozostałych mięs ma też zdecydowanie mniej cholesterolu. Nie tylko dietetycy zalecają spożywanie piersi z indyka, ale również dermatolodzy. Dlatego, że składniki mineralne, które zawiera, wpływają na poprawę jędrności skóry oraz kondycji włosów. Umożliwiają także wyleczenie trądziku u nastolatków.
Na co warto zwrócić uwagę podczas przyrządzania piersi z indyka?
Mięso z piersi z indyka jest smaczne, pod warunkiem, że przyrządzisz je we właściwy sposób.
- Przygotowanie go do obróbki termicznej, rozpocznij od pocięcia go na niezbyt cienkie plastry. Nie używaj zbyt wielu przypraw, ponieważ smak kotletów może stać się przytłumionym;
- Pamiętaj o tym, że nie należy rozbijać kotletów z piersi z indyka, dlatego że może to spowodować wyciekanie z nich soku. W efekcie nie będą soczyste tylko przesuszone.
Jak przygotować faszerowaną pieczeń z piersi indyka?
Pierś z indyka możesz przygotować w postaci faszerowanej pieczeni:
- Najpierw ułóż cienkie plastry mięsa na folii aluminiowej. Postaraj się o to, aby utworzyły prostokąt o wymiarach: 50 x 35 cm;
- Następnie posól oraz popieprz mięso;
- Na wierzchu połóż warstwę farszu;
- Zawiń ciasto;
- Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut;
- Po upływie tego czasu, odwiń pieczeń z folii, ponownie posól i popieprz ją i włóż do piekarnika;
- Kiedy mięso nabierze złotego koloru, wyjmij je z piekarnika.
Jak przygotować panierowane kotlety z piersi z indyka?
Przyrządzenie faszerowanych kotletów jest naprawdę proste:
- Płat piersi z indyka posól i popieprz;
- Obtocz go w mące, jajku i bułce tartej lub w krakersach wymieszanych z płatkami kukurydzianymi. Panierkę możesz także przygotować z siekanych orzechów.
- Kotlety powinny być cienkie, najlepiej, aby ich średnica miała 4 mm;
Jak przygotować marynowaną pierś z indyka?
Trzecim sposobem na przyrządzenie piersi z indyka jest mięso marynowane w jogurcie oraz z przyprawami. Marynatę możesz przygotować poprzez połączenie jogurtu naturalnego z przyprawami: pieprzem kajeński albo kilkoma kroplami miodu z sokiem z cytryny. Marynowane mięso odstaw na 45 minut. Postaraj się o to, aby każdy płat mięsa był pokryty naprawdę grubą warstwą jogurtu naturalnego. Po upływie tego czasu usmaż mięso na oliwie. Do marynowania wybierz gęsty jogurt naturalny, dzięki temu w trakcie smażenia nie spłynie z mięsa.